default_mobilelogo

Sağlıklı hayatlar için yoğurdu soframızdan eksik etmememiz gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Ancak marketlerde gördüğümüz raf ömrü 10 gün ila 1 ay arasında değişen, birçoğunun üzerinde ‘organik, katkısız’ ibareleri bulunan yoğurtlar acaba ne kadar sağlıklı?

Açıldığı günden sonra 1 ay boyunca ekşimeyen, kimilerine göre süt tozu ile yapılan içinde süt bile bulunmayan bu yoğurtların kim bilir bizim soframıza gelmeden kaç gün önce yapıldığını ve hatta bu süreyi sağlamak için neler eklendiğini düşünsenize…

Sağlıklı olsunlar diye çocuklara, bebeklere zorla yedirdiğimiz yoğurtların içinde kim bilir ne kimyasallar, ne katkılar, ne oyunlar var…


Haydi gelin birçok zararlı içeren bu yoğurtları bırakıp kendi yoğurdumuzu kendimiz yapalım… Daha sağlıklı nesiller yetiştirelim…

 

Eat clean (temiz ye) felsefesi ile son günlerde çok revaçta olan evde yoğurt yapımı aslında düşünülen kadar zor değil...

 

Eat clean felsefesinin ne olduğunu önceki yazılarımda okuyabilirsiniz. Tık Tık...

 

Gerekli olan öncelikle ‘kaynağını bildiğimiz’ doğal süt… İstanbul dışında zaten en kolay bulunan şeydir süt… İstanbul’da ise artık birçok yerde açıldı doğal süt satan dükkanlar… Hatta birçok internet sitesi bile mevcut çok uygun fiyatlara süt siparişi verebileceğiniz.

İstediğiniz kadar süt ve 1-2 yemek kaşığı yoğurt yeterli… Kısaca sütü kaynat, içine 2 kaşık yoğurt koy, üzerini kapat, 3 saat sonra buzdolabına kaldır, ertesi gün yoğurt hazır... İşte bukadar :)

 

Ayrıntılara gelecek olursak;
- Öncelikle sütümüzü mümkünse çelik bir tencereye alalım ve orta ateşte kaynatalım Şekil 1 deki gibi... Yalnız ocağa koyup mutfaktan çıkmayın çünkü siz ne zaman tencereden gözünüzü ayırsanız o süt o zaman taşar ;) Arada karıştırarak kaynatalım aman dikkat dibi tutmasın.
- 2. Resimde görüldüğü gibi süt fokurdamaya başlayınca altını kısalım ve 5-10 dakika kadar daha kaynatalım.
- Tencerenin kapağı açık bir şekilde kendi kendine soğumaya bırakalım.
- Ve anane yöntemi: serçe parmak yöntemi ;)  Şimdi seçe parmağımızı yıkıyoruz, sütün içine daldırıyoruz eğer yanmıyorsak süt mayalanmaya hazır. Eğer yandıysanız biraz daha beklemelisiniz.
- Sütünüz mayalama sıcaklığına gelince yoğurdu saklayacağınız kabın içine boşaltın şekil 3 teki gibi. Cam ya da seramik olsun hatta toprak olursa yemede yanında yat olur ;) Ben yemek takımının içinden çıkan çorba kaseleri vardır ya işte onu kullanıyorum .Hem çok şık görünüyor hem de hiç kullanılmamış çorba kasesi işe yaramış oluyor.

- 4. Resimde gördüğünüz gibi ayrı bir kapta daha önceki yoğurdunuzdan kalan 2 kaşık yoğurda 2-3 kaşık süt yada su koyup iyice karıştırarak homojen hale getirelim. Mayanın dolaptan çıkmış soğuk yoğurt olmaması gerekiyor. Eğer ev yoğurdunuz yoksa probiyotik yoğurtlardan da mayalayabilirsiniz.
-Son aşama ise sütümüzün içine maya koyma işlemi… Çok çeşitli rivayetler olmasına rağmen ben rastgele koyup kaymak dağılmasın diye yavaşça karıştıyorum. Tek dikkat etmeniz gereken nokta sütün içine metal hiçbir şey sokmamak, herşeyi tahta kaşıkla yapıyoruz.
( gerçi ben unuttum bir kere metal kaşıkla mayaladım hiç de bir şey olmadı :) )


- Maya işlemi sıcağı sever bu nedenle mayaladığımız yoğurt kabını bir örtü ile sarıyoruz ve uyumaya bırakıyoruz. Normal tatlı yoğurt için yaz aylarında 3 saat kapalı beklemesi yeterli daha sonra üzerini açıp buzdolabına kaldırabilirsiniz. (Eğer ekşi yoğurt severseniz 6 saat sonra buzdolabına kaldırın) Buzdolabında 1 gece bekledikten sonra mis gibi yoğurt yemeye hazır.

İşte bu kadar yazması da okuması da biraz uzun oldu ama aslında çok kolay değil mi?
Ben her Pazar akşamı 3 kg mayalıyorum. 2 kişi 1 hafta yetiyor bize…

 

Şimdi gelelim diğer bilgilere;
-Eğer bulabilirseniz manda yoğurdu, eğer yoksa inek yoğurdu alalım. İstanbul’da genel olarak kilosu 2,5-3 TL ya satılıyor.
- Sütü mutlaka süzdükten sonra kaynatalım. Sonuçta doğal ortamdan geliyor.
-Yukarıda yazdığım gibi sütün kaynağını bilmek önemli. Eğer sütünüzü aldığınız yerde sağılma işlemi hijyenik yapılmazsa birçok bakteri üreyebilir ve maalesef bunların bazıları bizim kaynatma sıcaklığımızda ölmeyebilir.
-Sabah sütü mü, akşam sütü mü olduğu da önemli. Bir önceki akşam sağılan süt bir sonraki akşam bize geliyorsa olmaz. Alırken özellikle sabah sütü isteyin. Birde süt size gelirken nasıl bir ortamda geliyor, konulan şişeler temiz mi, ya da buzdolabında mı taşınıyor. Mutlaka sorgulayın!
Birçok araştırmaya göre açık sütlerin tehlike saçtığı bir çok zararlı bakteri ve mikroorganizma ürettiği için hazır yoğurtlardan daha zararlı olduğu yazılsa da, Bilerek ve isteyerek o endüstriyel yoğurdun içindeki kimyasalları yemek istemiyorum. Karar sizin.

ÖNEMLİ OLAN; aldığınız sütün güvenirliliği…!!!

 

Yoğurdun Faydaları
• Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır.
• Vücut mantarlarını giderir.
• Sindirim sistemi kanserini önler.
• Büyüme ve gelişme çağında ki çocuklar için diş ve kemik gelişimini hızlandırır.
• Çocuk felcini önler.
• Kemik erimesini önler.
• Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin üremesini sağlar.
• Kabızlığı giderir.
• Diş taşı oluşumunu önler
• Ağız kokusunu önler.
• İyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterolü düşürür.
• Vücuttaki yağların yakımını kolaylaştırarak kilo vermeye yardımcı olur.
• Enerji verir.
• Vücudu güzelleştirir.
• Saçlara parlaklık kazandırır, tırnakları güçlendirir.
• Nefes kokusunu önler.

 

 

Eat Clean Fıstık Ezmesi tarifi için TIK TIK

Mısır Ekmeği tarifi için TIK TIK

 

 

 

 SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM...

Merve...