default_mobilelogo

Son zamanlardaki beslenme prensibi ‘EAT CLEAN’… İlk olarak ‘Eat clean’ bir hayat felsefesi… Yani bir diyet değil… Kalori hesabı yok, yasak yok, ödül yok…

Bilmemiz gereken tek şey ‘içinde ne olduğunu bilmediğimiz ‘şeyleri’ yememek… Ketçap, mayonez, konserve yiyecekler, asitli içecekler, katklı/ilaveli/tatlandırıcılı herşeyden uzak duruyoruz.

Hazır aldığımız herşeyin ikamesini bulmamız mümkün… Ev yapımı ketçap yapmak mümkün, keza mayonez de… Hatta şokella ve fıstık ezmesi de yapabilirsiniz… Meyvelerinizi yazdan dondurup sağlıklı meyve suları yapmak mümkün, ev yapımı salça yapmayı denerseniz eminim ki çok hoşunuza gidecektir (takibi yeterli boş zamanınız var ise).

Hayatımızdan beyaz unu ve şekeri çıkartmayı deniyoruz… Mevsiminde olmayan sebzelerden/ meyvelerden uzak duruyoruz…  Yoğurdumuzu kendimiz yapıyoruz… Yoğurt mayalamak sanıldığı gibi uzun zamanlar alan, sizi çok oyalayacak bir işlem değil… Tek yapmanız gereken güvenebileceğiniz  ‘gerçek süt’ bulmak… Eğer süt bulma şansınız yok ise, birçok kişi yoğurdunu hazır paketlenmiş sütlerle yapıyor, sizde deneyebilirsiniz…

 
Mutfakta geçirdiğimiz zamanı azaltarak hayatımıza sağlıklı günler ekliyoruz. Türk mutfağının yemekleri ağır ve yağlı olduğu kadar çok lezzetli zeytinyağlı, sağlıklı ‘OT’ yemeklerimiz de mevcut. Saatler süren yemekler pişirip, kaşık kaşık yağla yemek yapmaktan, tencerenin yarısına kadar dolmuş yağ ile kızartma yapmaktan uzaklaşıyoruz, damak tadımızı zor da olsa değiştirmeye çalışıyoruz.

 

Bu demek değildir ki Pazar kahvaltılarından, mangal partilerinden, eş dost sofralarından uzak duruyoruz… Böyle katı kurallarımız olmasa da sadece ‘DİKKAT’ ediyoruz. Pazar kahvaltınızı da yapın, mangal partilerini de ancak ertesi birkaç gün metabolizmamıza dinlenmesi için biraz süre verelim herşey normale dönecektir.

 

Gelelim EAT CLEAN tarzına… Unutmayalım ki dışarıdan hazır aldığımız ürünlerin hepsinde, arkasındaki yazıyı okuduğumuzda anlamayacağımız bir sürü yabancı madde katkılı… Biz nasıl bilmiyorsak bu maddeleri,  vücudumuzunda bilmediğini unutmayalım… Bundandır ki hazır yeme kültürü geldiğinden beri obez insanlar, sağlıksız nesiller…

 

Yurtdışında hızla yayılan bu felsefenin,  tüm Dünyaya sıçramasını umut ederek, biz şimdiden kimyasalları ve katkı maddelerini hayatımızdan uzaklaştıralım ne dersiniz?