default_mobilelogo

Midilli asıl adı ile Lesvos ülkemize yakınlığı ile son yıllarda Türk ziyaretçi akınına uğruyor. Hazır vizemiz de varken haydi gidelim dedik ve işte tecrübelerimiz.

 

Sabah 09.00 da bu manzara ile Ayvalık'tan ayrılıp,

 

Midilli'nin şehir merkezi olan Mitilini'ye ulaşacaksınız. Sizi aslında böyle büyük bir şehir karşılıyor olacak.

 

 

 

Harita

Gitmeden yol hartaların ve gezilecek yerlerin çıktısını alabilirsiniz yada Turist İnformation dan ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

Birkaç güzel haritayı paylaşıyorum. Detaylı olarak gezi planını bir sonraki yazımda okuyabilirsiniz.

 

Ulaşım

Midilli adasına gitmek için önce Ayvalık’ a gitmek gerekiyor. Sabit olarak sabah 09.00 da gidip, akşam 16.00 da dönmek gerekiyor. Araç ile gitmeyi düşünüyorsanız feribotlar küçük olduğu için az sayıda araç alıyor, erkenden rezervasyon yapmanız gerekiyor. Şimdiden söyleyeyim araçsız olarak Midilli’yi gezmek mümkün değil. Çünkü Yunan adaları arasında 3. En büyük adadır kendisi.

 

Gidiş süresi normal feribotlarla 90 dakika, hızlı feribotla 45 dakika sürüyor. Araçlı feribot saatleri bize uymadığı için araçsız gidip, orada araç kiraladık. Araçla yurtdışına çıkma prosedürlerini buradan okuyabilirsiniz.

Midilli’ye giden acenteler aşağıdaki gibidir. Online alımlarda 5euro indirimli olduğu için biz turyolu tercih ettik.

http://www.jalemtur.com/

https://www.erturk.com.tr/tr

http://turyolonline.com/

 

Midilli’den diğer Yunan adalarına gitmek isterseniz aşağıdaki linki kullanabilirsiniz. Hem Türkçe hem garantili.

http://www.directferries.com.tr/

 

 

Araç Kiralama

Gittiğinizde araç kiralamak istediğinizde de birçok alternatif mevcut. İster gitmeden rezervasyon yaptırın- ki bence yaptırın- isterseniz Mitilini sahilde dizilmiş rent a car firmalarından yaptırın tercih sizin.  Ancak yoğun sezonlarda aynı anda 200-250 kişi araç kiralamak istediğinde özellikle ekonomik küçük araçlar tükeniyor. Biz tam da bu durumu yaşadık… 3-4 firma gezip hepsinden küçük araçlarım bitti dediğinde mecbur orta sınıf ayarlayacağız dedik. Biraz daha yürüyelim kahve falan içelim dediğimizde bir sevimli Yunanlı amca yanımızda bitti ve araç mı arıyorsunuz dedi J Çatpat İngilizcesi ile küçük araçlarının bittiğini ancak elinde kalan son Ford Focusu (hem de dizel) aynı ücrete yani günlüğü 40 euro ya bize verebileceğini söyledi biz de hemen kaptık :)

Genel olarak kiralama ücretleri küçük sınıflar için; 35-40 euro, orta sınıflar 50-60 euro arasında değişiyor.

Aşağıdaki firmaların Türkçe siteleri de mevut, fiyat araştırabilirsiniz.

https://www.lesvoscars.com/tr/category/anasayfa

https://www.greececarrentals.net/

https://lesvos-car-rental.com/?lang=tr

https://www.rentacarlesvos.gr/tr

Not: Adanın yolları o kadar dar o kadar ki çok paranız varsa bile büyük araçlardan uzak durun. Yollar genel anlamda dar zaten birde virajlar eklendiğinde kabuk yolculuklar yaşadım diyebilirim. Bir Datça’nın yollarında içim dışıma çıkmıştı bir de burada :)

 

 

Otel Rezervasyonu

Ben her yurtdışı tatilimde olduğu gibi yine Booking.com’u kullandım. Seviyorum Booking’i… Hem güvenilir, hem anlaşılır, hem aplikasyonda bile kullanması çok kolay. Her türlü müşteri şikayetine hızlı geri dönüş sağlıyorlar. Booking kullanmak istemezseniz de Ayvalık’ta yererl firmalarda bu hizmeti veriyor, oralara başvurabilirsiniz.

 

 

Dönüş yolculuğu

Midilli’ye ulaşıp, araç kiralayıp gezdikten sonra sıra dönüş yolculuğunda… Gümrükte 30 dakika öncesinde olmanız gerekli diyorlar ancak siz biraz daha erken gidin. Zira gümrük biraz küçük 2 kişi çalışıyor ve özellikle Pazar günleri çok kalabalık oluyor.

Biz yoğun olmasına rağmen upuzun sırayı 15-20 dakikada geçtik. Fakat sürpriz sizi Türk kapısında bekliyor olacak. Aynı anda tüm firmaların feribotları gümrüğe iniş yaptığı için kalabalık muazzam, çalışanlar yavaş, hava sıcak olunca dönüş kabusa dönüşebiliyor. Biz sırayı 1saate yakın sürede tamamladık ve çıktık.

 

ÖNEMLİ NOT: Pasaport sürenizin bitmesine 3 aydan kısa bir süre kaldıysa Yunanistan’a giriş yapamıyorsunuz, biletiniz rezervasyonlarınız hiçbiri etkilemiyor, gidemiyorsunuz. Biz bu nedenle 4 kişi planladığımız bu seyehati 2 kişi olarak yaptık ve gelemeyen 2 kişinin biletleri, rezervasyonları tamamı yandı. Biz yandık siz yanmayın aman dikkat edin!

 

 

Böyle güzel bir sokak grafitisi ile de limandan ayrılıyorsunuz. Fotoğraftaki her kimse affına sığınarak, onu uzaktan çektiğimi iletmek istiyorum.

 

 

Sevgiler

Merve