default_mobilelogo

Tarihten gelen ve hiç bozulmamış bir kent....
Mostar, Bosna-Hersek’in güneyinde bulunan Hersek bölgesi’nin 100.000 nüfuslu en büyük şehridir. Tarihi anlamda ise bizler için çok anlamlı bir şehirdir.


Mostar’a Nasıl Gidilir ?
Mostar’a Saraybosna’dan otobüsle 2 saatte gidiliyor. Otobüs bilet fiyatı bir kişi 29.5 KM’dir. 2 saatte bir otobüs kalkmaktadır. Saraybosna’dan Mostar’a otobüsle yolculuğu güneşli bir havada yapmak gerekir. Çünkü, inanılmaz güzel köylerden, yemyeşil ormanların ve tepelerin arasından, Konjic, Ostrozac, Jablanica, Grabovica’dan geçiyorsunuz.
Yolculuk esnasında, bir sefer 5 dakikalığına tuvalet ihtiyacı için mola verildi. Otobüste ikram yapılmıyor. Yanınızda yiyecek getirmenizi tavsiye ederiz. Otobüsler, maalesef Türkiye’deki gibi modern ve rahat değil. Ama, güneşli bir havada yolculuk size verdiği manzarayla yorgunluğu unutturuyor. Özelliklede, Jablanicko jezero gölünün kenarından yaklaşık 11 km boyunca geçerken dağların ve gölün sahip olduğu ve güneşin yansıdığı açı sizlere müthiş huzur dolu bir manzara veriyor.


Mostar’a vardığınızda...
Mostar’a vardığınızda, otobüs istasyonu Mostar Köprüsü’ne yürüme mesafesindedir. Otobüs durağından çıkıp sola doğru döndüğünüzde dümdüz ilerleyerek yaklaşık 20 dakikada Mostar köprüsünün yakınındaki çarşıya ulaşıyorsunuz. Çarşı içerisi çok  zengin bir konsepte sahip,  içerisinde kafeler, restaurantlar, yöresel ürünler, giysiler, şapkalar, çantalar, süslemeler, bakır kahve setleri ve buna benzer hediyelik alabileceğiniz birçok çeşit ürün var. Çarşı içerisinde yürürken yorulmuyorsunuz çünkü oturup dinlenme yerleri var.
Bu güzel, hoş ve zengin çarşının içinden tarihin en önemli eserine, Mostar Köprüsü’ne ulaşıyorsunuz. Çarşıdan köprünün göründüğü ilk nokta Labirint restaurantın bulunduğu yerdir. Buradan köprünün görünüşü arkasındaki  tepeyi de cepheden alarak eşsiz bir görüntü veriyor.
Labirint restaurantı  sağınıza alıp ilerlediğinizde yine çarşının bir bölümünden geçerek Mostar Köprüsü’ne ulaşıyorsunuz.

 

 

Mostar Köprüsü ( Stari Most )...
Mostar Köprüsü’nün giriş kısmı mermer taş basamaklarla başlıyor. Köprü, 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiş. Köprü, Bosna savaşında 1993 yılında yıkılmış ancak, ABD, Hırvatistan, Türkiye, Italya ve Hollanda’nın yardımlarıyla tekrardan orjinal haliyle inşa edilmiş.

Köprü, Neretva Nehri üzerinde bulunmakta ve nehirden 24 metre yüksekliktedir. Köprüye giriş ücreti yoktur. Köprüden görünen manzarayı ise kelimelerle anlatmak mümkün değil, bunun için ya fotoğraflara bakmanız gerekir ya da oraya gitmeniz gerekir.

Köprüden ise atlamak geleneksel bir gösteri. Atlayışı, köprünün üstünden izleyebildiğiniz gibi aşağıya nehrin kenarına inerekte izleyebilirsiniz. Karşı tarafa geçtiğinizde çarşı halen devam ediyor, nehre inen kısma döndüğünüzde karşılıklı iki restaurant var. Sağ tarafta ise geniş bir alan mevcut ve Mostarı cepheden gören iki restaurant var biri Lagero restaurant diğeri Restaurant Babilon’dur. Biz yemeğimizi Babilon restauranda yedik. Nehri sol tarafınıza alacağınız şekilde dışarıdaki bölümlere oturduğunuzda köprüyü seyrederek yemek yiyebilirsiniz. Çok çeşitli yemekler yok ama en tercih edilen ana yemek tabiki Boşnak köftesi cevapi ya da cevapçiçi’dir (Ćevapi ya da  ćevapčići ). 

 

Burası Saraybosna’ya nazaran daha turistik bir kent olmasına rağmen fiyatlar hiç pahalı değil. Saraybosna’da kişi başı 13 KM ödüyorken burada 15 KM ödedik. ( KM Bosna parasıdır, 1 KM 2 TL eder ). Köprü manzarası olması ve havasının temizliğinden ötürü birer kadeh kırmızı şarap içtik. Fiyatı çok uygun, bir şişe şarap ( 4 kişilik ) 10 KM.  Restaurantan çıktıktan sonra çarşıda ilerlemeye devam ettiğinizde karşınıza nehrin batı yönünde devam  ettiği noktada çok güzel ev tipinde, dükkanlar ve  restaurantlar çıkıyor. Burada ise yayaların geçmesi için küçük bir geçiş köprüsü daha var. Bu köprünün girişinde küçük taşlardan yapılmış bir yol çıkıyor. Yolun ilerisinde çarşı bitiyor ve tepenin eteklerinde asıl Mostar’ın yaşadığı köyler ve evler karşımıza çıkıyor.

 


Mostar’ın Sokakları...
Mostar köprüsünü gezdikten sonra dönüşümüzü şehrin sokak aralarından çekerek zenginleştirmeye karar verdik. İlk sokakta karşımıza bir mezarlık çıktı. Bu mezarlık tahmin edeceğiniz üzere Bosna savaşından kalma idi. Sokakları halen savaşın izlerini taşıdığı gibi, tarihe ait bir şehir olduğunu da göstermektedir. Sade caddeleri, restore edilen ve Rönesans mimarisini andıran binaları, sokaklara kurulu  küçük kafeleri,  organik ürünler sattığını düşündüğüm küçük şeker manavlara rastlıyorsunuz. Gürültü yok. 100.000 nüfus nerede yaşadığını düşünmeye başlıyorsunuz.

 

 

 

Mostar’da fiyatlar, şehrin kendisi ne kadar da güzel olsa, bu güzelliğe karşılık bulacak şekilde pahalı değil. Saraybosna ile arasında yaklaşık 2 KM fiyat farklılıkları var.

Sizlere, bir tarihi yaşatan Mostar’da, gezmenizi, fotoğraf çekmenizi, kafelerinde oturmanızı ve hatta iki gününüzü dolu dolu ayırmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Mostar fotoğralarımı instagram hesabımdan takip edebilirsiniz.

Gezmeye ve yazmaya devam edeceğim :)

Instagram :  samet_cirpan