default_mobilelogo

Haftasonu kaçamağı yaparak Küçükkuyu’ya gitmişken mis gibi papatyaları kaçırmak olmaz.

İlk gün dağ yamaçlarında yürüyüş yaparken sadece papatyaların olduğu el değmemiş bir otlak çıktı karşımıza… Güzelliklerine hayran hayran bakarken toplamak geçti tabi içimden ama yanımda yardımcı hiçbir malzeme yoktu ben de daha sonraya bırakmıştım…


Dönmemize yakın kalan zamanımızı değerlendirirken aldım kuzenimi yanıma, makas ve poşet ile birlikte attık kendimizi dağlara… ancak dikkat etmeniz gereken birkaç küçük nokta…


-Taşıt yollarından uzakta bir yer seçmelisiniz ki  zararlı egzos gazları sinmiş olmasın.
-Yol kenarlarında yada evlerin bahçelerindeki iri cins papatyalardansa daha aromatik ve taze olan yabani kır papaytalarını toplayın.
-Papatlayaları toplarken elinizle koparmak bitkiye zarar verir ki en son istenecek olaydır. Makas, bıçak gibi kesici aletler kullanmanızı rica ederim.
- Kökünden koparmak gibi bencil bir hareket yapmaktansa, sadece en üstteki çiçeği kesin ki sizden sonra gelenlerde papatya toplayabilsinler.



Papatya kurutma teknikleri

1.Mikrodalga yöntemi: Eğer mikrodalga kullanıyorsanız ve yeterli zamanım yok diyorsanız; alın papatyaları atın mikrodalga fırına 2-3 dakika sonra kuru papatyalarınız hazır.
2.Doğal yöntemler: Topladığınız papatyaları evin kullanılmayan bir köşesine alın ve gidip geldikçe karıştırarak 10-15 gün kuruması için bekletin. Üzerine bir tülbent sermeniz tozlanmamasına yardım eder.

 


Gelelim bu papatlarla neler yapacağımıza…


Papatya Çayı

Bir bardak kaynamış suyun içine 3-4 adet papatya ve isterseniz küçük bir limon dilimi koyarak 5 dk. demlemeye bırakabilirsiniz. Sonrasında şifa niyetine içebilirsiniz.



Papatyanın faydaları

-Sağlıklı diş etleri için, aynı papatya çayı gibi demleyip, ılıdıktan sonra dişinizi macun ile fırçalamadan hafif hareketlerle dişlerinizi ve diş etlerinizi fırçalayabilrsiniz. (Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu) Papatya suyu gargara yapıldığında diş ağrılarına iyi geliyormuş (Ahmet Maranki).

-Sinüzitiniz var ise; Demlenmiş  appatya çayını kafanızı havlu ile kapatarak direk burundan teneffüs ederek solursanız akıntı sorunu gidiriliyormuş. (Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu)

-Depresif geçen regl döneminde iseniz; hergün tok karna, içilen bir bardak papatya çayı, depresif durumlarına büyük ölçüde yardımcı oluyor. Eğer, regl döneminden üç gün önce başlanırsa çok daha etkili olacaktır. Bu kürü uygularken dikkat edilmesi gereken nokta, papatya çayının tok karna içilmesidir. Öğle veya akşam yemeğinden yarım saat sonra içmek en uygun zamanlama

-Mide ülseriniz var ise; papatyayı rahatlıkla bitkisel çay olarak içebilirler. Özellikle çiçeklerinin içerdiği alfa-bisabolol maddesi ülsere karşı (antiulcer) etkilidir. (Ahmet Maranki)