default_mobilelogo

Kimine göre antioksidan kimine göre zayıflatan kimine göre de kansere karşı birebir bu beyaz çay… Hakkında bildiklerimiz çok az olsa da, adını yeni yeni duysak da beyaz çay hakkında o kadar çok bilgi kirliliği var ki hangisine inanacağımızı şaşırdık.


Bu çay nedir, nereden gelir, ne işe yarar diye merak ederdim üstüne birde diyetisyen bir arkadaşım günde 3 fincan beyaz çay metabolizma hızını arttırıyor, çok faydalı deyince merakım kat ve kat arttı ve kendimi bir araştırma içerisinde buldum.

İşte ‘Beyaz çay’ hakkında gerekli bütün bilgileri, en azından benim öğrendiklerim kadarını özet olarak anlatayım sizlere…

Beyaz çay, yeşil çay ve siyah çay… Hepsi aslında aynı bitki, tek farkları yaprakların toplanma zamanları imiş. Çay bitkisi daha filizlenmeye başlarken toplanıyor, bu nedenle çok değerli çünkü yılda sadece bir kez (ilkbaharın yağış almayan ilk 5 günü içinde) hasat edilebiliyor. Ayrıca yağmur yağmadan toplanması gerekiyor, hiçbir işlem göremeden kurutulması gerekiyor gibi zorlayıcı işlemleri var. Bu nedenle miktarı çok az oluyor dolayısı ile pahalı bir çay olarak sunuluyor bizlere. Beyaz çaydan sonraki taze filizlerden yeşil çay, en son büyüyen bitkiden de siyah çay elde ediliyormuş.

Beyaz çay filizlenip ardından hemen toplandığı için az oksitlenir bu nedene değerlidir. İçeriğinde yüksek KATEŞİN (çay ve bazı sebzelerde bulunan antioksidan etkili bileşim) miktarı, meme kanserine iyi geldiği gibi gençleşme iksiri olarak anılıyor. Yani kateşin miktarının fazla olması da beyaz çayı önemli kılan diğer özelliği.

 

 

 



Çayın ismi neden beyaz derseniz, çay demlediğinizde hafif sarımsı bir renk alıyor ancak toplanırken üzerinde bulunan gümüş-beyaz renkli tüyler ‘beyaz çay’ olarak anılmasına sebep olmuş.


Diğer faydaları ise;
-Metabolizmayı hızlandırır.
-Yağ birikimini önler, zayıflamada etkilidir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirmeye faydalıdır.
-Cildi zararlı etkenlerden korur, yaşlanma karşıtıdır.
-Vücutta oluşan toksinlerden arındırır.
-İçindeki antioksidanlarla cildi korumaya, beslemeye yarar ve sıkı, esnek cilt oluşumunu destekler.
-Floroidlerle dişlerdeki plak ve çürük oluşumunu engellemeye yardımcıdır.
-Tip 2 diyabete faydalı olabilir.

Yabancı kaynakları incelediğimizde ise şöyle bir durum göze çarpıyor: Özellikle Amerika’da yüzyıllardır kanserden korunmaya ve önlemeye yardımcı olarak kullanılıyormuş. Ülkemizde ise son 1 yıldır görünen hala birkaç marka haricinde bulamadığımız nadide bir çay bizim için.
2001’ de Amerika’da yapılan bir araştırmada içeriğindeki yüksek Kateşin miktarı nedeni ile siyah çay yerine beyaz çay içilmesi önerilmiş…

Bütün bu faydalarının yanında beyaz çay ülkemizde üretilmemektedir! Yurtdışından ithal edilmektedir. Özellikle Çin,  Endonezya gibi çay yetiştiriciliğinin fazla olduğu Uzakdoğu Ülkelerinde üretilmektedir.

Yurtdışından getirmeyi düşünürseniz ki iyi araştırın derim çünkü yiyecek içecek maddelerinin Ülkemiz gümrüğünden geçmesi çok kolay olmuyor, işte size oradaki yerel isimleri…

Çin Beyaz Çayları: Bai Hao Yinzhen (Silver needle), Bai Mu Dan (White Peony), Gong Mei, Shou Mei.
Ceylon White -- Sri Lanka beyaz çayı
Darjeeling White -- Hindistan beyaz çayı)
Assam White -- Hindistan, Assam Eyaletinde üretilen beyaz çay
African White -- Malawi ve Kenya’da üretilen beyaz çay
White Puerh Çayı -- Çin, Yunnan Bölgesinde üretilen beyaz çay



Beyaz çayın fiyatı ise değişik markalarda 100 gr. Lık paketlei ortalama 20-25 TL civarında.
Doğadan bardak poşet çay 20 li paketi 5-6 TL



Doğadan paket çayların iki çeşiti var: Cranberry ve portakal çiçeği aromalı. Benim tercihim cranberryli olan…

 

Denemenizi tavsiyer afiyetler dilerim :)

Merve