default_mobilelogo

Samos gezimizi, keşke daha uzun olsaydı diyerek tamamlıyoruz.

 

3.gün

Akşama Sakız adasına gideceğimiz için hızlı bir ada turu yaptık. Adanın batı tarafında doğru gidip, beğendiğimiz plada denize girelim diyerek yola çıktık ve en batıya yani Potami’ye kadar ilerledik. Burası kıyıdan gidilen son nokta.

Potami Şelaleleri’de burada zaten bu nedenle yol kenarları bayağı kalabalık.

Potami Beach’de yer alan Hippi Beach Club listemdeydi ancak gelirken gözümüze kestirdiğimiz yerler vardı ondan durmadık. Ama organize plajlarda da var, açık alanlarda, bayağı da kalabalıktı burası. Zamanınız varsa burayı listeye alın derim.

Monateles Köyü, çok bol zamanınız varsa ve canınız sıkıldıysa gidin derim, hatta bence ozaman bile gitmeye gerek yok belki de J Minicik bir köy, 2 adet taverna var, 1 adet cafe var, 50-60 hanli bir köy… Seramik içşiliği ile meşhur deniyor ancak 4-5 dükkanı geçmez bu sayı. Yolu okadar dar ki inanılır gibi değil… Ama manzara müthiş, o kadar yüksekte ki heryer kuşbakışı görünüyor.

 

 

 

 

Tsambou Beach ve Lemonaki Beach favorilerim oluyor. İkisinde de şezlonglar ücretli. İkisi de organize, tesisler mevcut. Deniz taşlık, kıyı taşlık, şansımıza biz çok rüzgarlı bir dönemde gittiğimiz için keyfini pek çıkaramadık ama normal zamanda tadına doyum olmaz eminim.

 

Kokkari beach ise diğer favorim hem merkeze indiğinizde en sağ tarafta yer alan, kıyıdan köprülerle bağlantı kurulmuş olan Small Lemonaki Beach… Yanında bulunan Nirefs Tavern ise bence manzarası için gitmeye değer… Bizim zamanımız yetmedi ama siz şans vermelisiniz. Kokkari’nin sol tarafında bulunan Kokkari Beach ise hızlı derinleşen ama turkuaz rengiyle sevilen, su sporları yapılan güzel bir alan…. Biz özellikle duş imkanı olan bir yer aradığımız için Kokkari Beach’de Meltemi Tavern’in şezlonglarını kullandık. Buradaki tesisler şezlonglar için ücret istiyorlar ama yemek de yiyeceğim diye itiraz ettiğinde tamam diyorlar unutmayın :) Yunanista’a gidip de şezlong parası vereceksem neden gideyim ki :/

 

 

Meltemi restaurantta kabak kızartma+patates kızartması+1 bira+1 su için 12 euro ödeyerek Samos maceramızı kapatıyoruz.

 

Samos için toplam harcadığımız para;

Sakız-Samos Ulaşım

156 EUR

Yakıt

40 EUR

Konaklama (2 gece,2 kişi)

100 EUR

Yeme-içme (3 gün)

90 EUR

Toplam

386 EUR

 

 

 

 

GEZİLECEK TARİHİ YERLER

Efpalineio Tüneli

M.Ö. 6.cı yüzyılda mühendis Efpalinos tarafından tasarlanmıştır. Uzunluğu 1026 metre olup, 246 metresi dağın içinden geçmektedir. Yapım amacı, Samos şehrinin bulunduğu bölgeye (bugünkü Pythagoreio) su sağlamaktı. Bu projenin bu kadar önemli ve hala ziyaret edilir olmasının sebebi, iki gurup inşaat işçisi tarafından aynı anda başlatılan yapım çalışmalarında, merkeze çok küçük bir sapma ile varılmış olmasıdır. Pythagoreio’nun 2 km dışında bulunmakta olup, buraya yürüyerek veya arabayla gidilebilir. O günün teknolojisi ile nasıl yapılmış enteresan J Ancak biz yine gitmedik, denize girmeyi tercih ettik J

 

Pythagoras (Pisagor) Mağarası: Mağara Kerkis dağının eteklerinde bulunmakta olup, Pisagor’un zalim tiran Polycrates tarafından kovalanırken bu mağaraya sığındığı söylenir. Diğer bir rivayet ise, Pisagor’un bu mağarada, düşünceye daldığı yer olduğu şeklindedir. Marathokambos’ta Kambos’un 3km dışında bulunmaktadır.

 

Karlovasi Potami Şelaleleri: Şelaleler, Karlovasi’nin3km batısında bulunmaktadır. Araba ile gelip, sonrasında yürüyerek ulaşılan gölün ardından 50 metre yüzerek şelaleye ulaşılabilir. Biz gitmedik çünkü girmeden önce baktığım resimlerden küçük bir yer olduğunu görmüştüm. Bizim Manavgat, Düden şelalelerinin yanında buna şelale bile denemezdi.

Hera Tapınağı: Pythagoreio’nun 4 km dışında Heraion’da bulunmakta olup, buraya arabayla erişilebilir.

 

Samos Arkeoloji Müzesi /Vathy

Karlovasi Tarih ve Halk Sanatları (Folklor) Müzesi

Karlovasi Vyrsodepsia(Tabakhane) Müzesi

Pythagoreio (Pisagor) Arkeoloji Müzesi

Ege Doğa Tarihi Müzesi - MytiliniSamos Paleontoloji Müzesi

Vathy Bizans-Kilise Müzesi

 

 

Teşekkürler

Merve