default_mobilelogo

Yaz yavaş yavaş geldiğine göre kışlık kıyafetleri kaldırıp dolaplarımızda baharlık ve yazlık giysilere yer açarken yatak odamızı da temizlemek lazım…

Bir çok kişi zaman ayıramayacağını düşündüğü için böyle bir hazırlık içine girmeden yazlıklar ve kışlıkları dolapta aynı anda tutar ya ya eline geçen ilk hurcun içine yerleştirip bir yerlere kaldırır o kışlık güzelim kıyafetleri…  İkisi de yanlış bir uygulamadır çünkü; o rastgele kaldırdığımız yada dolabın arkalarına ittiğimiz kıyafetlerimiz sonraki kış elimize aldığımızda bir çoğunda hasarlar, lekeler ve delikler görürüz. İşte bunun sebebi dolaplarımızın düşmanı MİTE’ lar yani AKAR’lar…



Evlerimiz bir şekilde temizleniyor, belli aralıkla halılar, yorganlar ve perdeler yıkanıyor ama bu akarlar yok oluyor sanmayın. Öncelikle nasıl bir zararlı ile karşı karşıya olduğumuzu anlamak için MİTE böceğini  tanıyalım.

Mite: tozlarla ve yüksek oranda insan derisi ile beslenen, gözle görülemeyen, dışkısı alerjik olan, genellikle 0,03 mm boyunda ve maalesef her evde yaşayan canlılardır.


Tamamen yok etmek imkansız olsa da, etkilerini ve sayılarını azaltmamız mümkün.


-Özellikle insan derisinini en çok döküldüğü yatak, yorgan ve nevresim temizliğine dikkat etmemiz gerekir. Nevresimleri değiştirirken mutlaka yatağı biraz hava alması için üzeri açık bir şekilde havalandırmalıyız. Daha sonra yatağın üzerini elektrikli sürürge ile süpürüp tozları çekmeliyiz daha sonra nemli bez ile silmeliyiz. Burada önemli olan yatağı ıslak olacak kadar silememek. Çok nemli kalırsa bu sefer başka canlıların üremesi için güzel bir ortam oluşturmuş olursunuz.


-Yatak yorgan yastık mutlaka havalandırlmalı, yoksa hergece uyurken farkında olmadan o tozları solumuş oluruz ki bu birçok hastalığa davetiye çıkarmak demektir.(daha sonra başka yazıda ayrıntıları ile anlatacağım yatak yorgan temizliğini)


-Mutlaka haftada bir yatak odasını dip köşe süpürüp tozlardan arındırmalıyız. Yerleri de dezenfektanlar ile sildikten sonra 1-2 saat odaya giriş çıkışı engelleyip- özellikle çocuklar- tavalandırmalıyız.


-Yatak odalarında unutlan bir husus yatakların altı… Seçme şansınız var ise yatağınızı alırken yerden yüksek olanlarda tercih edin ki en azından süpürgenin sopası altına girerek tozları çekebilsin. Yoksa senelerce süpüremen kalır o yatağın altındaki tozlar.


-Diğer unutulan  yer ise; gardolabın üzeri… Bütün evlerde dolapların üzeri falza olan eşyalar ile doludur. İşte yatak odasında yapılan yanlışlardan biri… Ne kadar çok eşya okadar çok toz demektir. Bu nedenle boş olan kutular, kim bilir ne zamandan kalma bir daha hiç kullanımayacak eşyalar, kullanılmayan kıyafetler, ayakkabılar atın gitsin ki temizlemek kolay olsun… Dolapların üzeri hareketsiz olan yerlerdendir ve insan hareketleri nden etkilenmediği için toz tutma kabiliyeti çok falzadır bu nedenle en azından ayda bir silin dolabın üzerini ki toz birikmesin…

Yatak odasının genelini temizlediğimize göre gelelim dolabın içine..


İşe kışlık kıyafetleri yıkayarak başlıyoruz. Hepsini renklerine, cinsilerine göre ayırarak, önerilen sıcaklıkta yıkıyoruz ve temizliyoruz.
-İşin kolayına kaçıp, ‘bunu bikere giydim kirli değil bir şey olmaz’, ‘bunu sanırım hiç giymedim’ demeyin… Bir kere bile giymiş olsanız derinizden dökülen kalıntılar, saçlar mite lar iyi bir besin olabilir ve siz birdaha o çok sevdiğiniz kazağınızı giyemeyebilirsiniz… Hiç giymemiş olsanızda o kıyafetiniz 5-6 ay diğer giysiler ile aynı yerde bulunduğu için, en azından kokusu bile değiştiği için yıkanmaya aday bir giysidir.


- Planlı yaparsanız bu işi okadar çok zamanınızı almayacaktır. Haftasonu temizlik yapmaya karar verdiğinizde Çarşamba-perşembe günü yıkama işlemlerini yapsanız haftasonuna anca kurur  ve zaman kaybetmeden katlayıp kaldırma işlemine geçebilirsiniz.


-Kıyafetleri kaldırıken dikkat etmemiz gereken nokta: aynı cins kıyafetleri aynı cinsleri ile kaldırmak. Yani yünlü bir kazağı sentetik bir hırka ile kaldırmıyoruz, pamuklu bir penyeyi tiftik bir etek ile kaldırmıyoruz. Hava alacak ancak toz geçirmeyecek hurçlar, paketler ile kaldırıyoruz. Çünkü hava alamaması demek anerobik ortam meydana gelmesi demektir ki akar haricinde başka canlılar için üreme ortamı oluşturur.Korunaklı, ağzı tam kapanan fermuarlı klasik hurçlar en kullanışlılarıdır.


-Askıda kaldırmanız gereken giysileriniz var ise, ceket, manto, kaban gibi mutlaka temizledikten sonra askı kılıflarına geçirip yedek bir dolabınız var ise orada yok ise gardolabınızın en az kullandığınız köşesine asın.


-Mutlaka hurçların içine, naftalin, lavanta vb. maddeler koyuyoruz. Naftalin kokusunu sevmiyorsanız -benim gibi- küçük kesecikler içine lavanta doldurup her hurcun içine 1-2 tane koyabilirsiniz. Hem miteler gibi zararlılar ürememiş olur hem de bir daha ki sezonda kıyafetlerinizi çıkardığınızda misler gibi kokar…


-Diğer bir önemli husus ise çoraplar… Bir çok kişi yazlık/kışlık çorap olarak kaldırmasa da kazaklar gibi dolap temizliği için önemlidir. Mutlaka mevsime göre ayrım yapmalıyız. 1 kere bile giyilmiş çorap kirlidir ve yıkanıp öyle kaldırımladır. Özellikle çoraplar ve iç çamaşırları gibi hassas kıyafetleri yüksek sıcaklıklarda yıkamalıyız ve zamanımız var ise ütülemeliyiz.çorap ütülenirmiymiş demeyin, buruşukluk gitsin diye ütülemiyoruz, yüksek sıcaklıklarda ölen mikroplar ölsün diye ütülüyoruz ;)



Mikropsuz ve mite olmayan bir yaz ve sağlıklı yatak odalarında huzurlu uykular dilerim…