default_mobilelogo

Yarım Kiloş (A kesim) Etek Dikimi... Bir dikiş ustası olmasam da yavaş yavaş öğreniyorum işte… Kiloş etekleri dikmek çok basit olsa da asıl mesele kalıpları çıkarmak..

Ben bir kağıt üzerine birkaç ölçüde kalıp çizdim ki sürekli sürekli kalıp çıkarmaya uğraşmamayım. Sizde böyle yaparsanız daha kolay olur. Kısaca tarif etmeye çalışayım…

Gerekli olan malzemeler: kalıp kağıdı, mesura, kalem ve esnemeyen bir ip.

1. İlk önce iki adet kalıp kağıdını birbirine yapıştırın çünkü 1 adet kağıt yetmiyor.

2. Kalınca esnemeyen bir ipi kaleme saralım ve 1. Resimdeki gibi kağıdın köşesinden tutarak istediğimiz ölçüde çizikler atıp, işaretleyelim 2 ve 3 .resimdeki gibi. Ben 10 cm için çizimi gösterdim.

3. Çizdiğimiz yerlerden geçmesine dikkat ederek, ipi kağıdın köşesinde sabit tutarak kalemi kaydırmadan dairemizi çiziyoruz. Anlatımımdan anlamayanlar için youtube’da bol miktarda kiloş etek kalıbı çıkarma videoları mevcut oradan izleyebilirsiniz.

4. İstediğimiz ölçülerde daireleri aynı şekilde çiziyoruz dairelerin çapı genişledikçe çizmek zor oluyor yanınızda en azından kağıdı tutacak birilerinin olması işinizi kolaylaştırır.

5. İşte benim hesapladığım ölçüler; sizde kendi belinizin ölçüsüne göre çizmeniz gereken dairenin çapını tablodan bulabilirsiniz.

 

 

 

Kalıpdaki Ölçü

Bel Ölçüsü

15 cm

47 cm

20 cm

63 cm

25 cm

78,5 cm

28 cm

88 cm

31 cm

97 cm

 

Buraki ölçüler uymayanlar için kolay hesaplama yolu= (bel ölçüsü/3,14)

 

Etek Dikimi

6. Bütün çizimleri yaptıktan sonra Resim 6 daki gibi bir kalıp çıkacak.

8.Kalıbın bir kenarını kumaşın katına getirerek istediğiniz ölçüleri kumaşa aktarın ve  kaydırmamaya dikkat ederek dikiş payı bırakarak kesin.

9. Elinizde 10. Resimdeki gibi yarım daire olacak. Bundan sonrası size bağlı ister lastikli yapın ister fermuar dikin size kalmış.

 

Kolay Gelsin

Merve