default_mobilelogo

Bebek arabası tercihi ile çok doğru orantılı bir araştırma bu aslında. Buradaki yazımda bahsetmiştim, bebek arabası seçme aşamasında yaşadığımız zorluğu ve seçim kriterlerimizi.

Aslında biz önce anakucağı/oto koltuğu tercihi yapıp, ona uygun bebek arabası seçenlerdeniz. :)

Öncelikle şuna karar vermelisiniz: Oto koltuğu olarak isofixli, arabaya sabit bir koltuk mu alacaksınız yoksa hem bebek arabasında puset hem de otokoltuğu olarak mı kullanacaksınız?

Bu sorunun cevabı eğer; oto koltuğu olarak da kullanacağım diyorsanız; isofixsiz, kemerle arabaya bağlanan bir anakucağı/oto koltuğu seçmeniz gerekiyor. Aldığınız oto koltuğu/ana kucağının da bebek arabasına uyumlu olması gerekiyor. Burada isterseniz önce bebek arabasını seçin, ona uygun anakucağı alın yada benim gibi tam tersini…

Eğer sadece arabada kullanacağım diyorsanız, isofixli olan 0-18 kg kullanılan, ADAC testlerinden geçmiş pek çok alternatif model var, bunlardan birini seçmelisiniz. Ancak ben bu koltukların tam yatış pozisyonunda olmamasından dolayı yenidoğan bebekler için uygun olduğu düşünmüyorum, tamamen içgüdü… Bu nedenle bebek oturma kabiliyeti kazanana kadar anakucağı tipi olanlar daha ergonomik geliyor.

 

Bu seçimde kritik konu ADAC Testlerinden geçmiş olması… Aşağıda detaylıca anlatacağım.

Oto koltukları 0-12 kg, 0-36 kg, 9-18kg, 9-36 kg, 15-25 kg,15-36 kg olarak değişkenlik gösteriyor ancak şöyle düşünelim; 36 kg olan bir çocuk ortalama 4 yaşında demektir ve yeni doğan bebekle 4 yaşındaki çocuğun aynı koltukta seyahat etmesi ne kadar ergonomik olabilir… Size kalmış… Kilo aralığı çok geniş olanlar zaten Adac testlerinden geçemiyor veya hiç girmiyor.

Adac testinden geçmiş oto koltuğu almakla iş bitmiyor, o koltuğu arabaya doğru bağlamak ve bebeği ona oturmaya alıştırmak da önemli. Bebek arabasında kullanacağımız için sürekli tak çıkar yapılacak bu nedenle Adac testlerinden geçmiş isofixsiz bağlanan bir model seçmemiz gerekiyor, ki zaten çok az model var.

İlk alınacak bebek arabasına uyumlu olan 0-13 kg olmalı… Takribi kız bebeklerde 12 ay, erkek bebeklerde 7-8 ay arasına denk geliyor bu kilolar. Ama unutmayı bu seçtiğiniz ilk oto koltuğu olacak ve bu konuda hassassanız bundan sonra 2 adet daha alacaksınız :)

Aşağıdaki linkten marka marka arama yapabilirsiniz. Ama ben Almanca bilmiyorum demeyin, ben de bilmiyorum :) Değerlendirme kısmında yazanlara bakmanız yeterli.

http://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/)

Ben bebek arabası yazımda bahsettiğim gibi bu işe 1500 TL bütçe ayırmıştım. Bebek arabasının ömrünü zaten çok uzun bulmadığımdan benim için kritik konu otokoltuğu/anakucağı seçimiydi.

Zaten max. 9 ay yani 10 kg olana kadar kullanılacak bir araç olduğu için çok çok yüksek ücretler vermeyi gereksiz gördüm.

Bu nedenle seçim kriterlerimi şöyle belirledim.

-Seçtiğim bebek arabalarına uyumlu olabilen (ek aparatları var, bunlarla birçok marka birbirine uyuyor)

-Adac testlerinden geçmiş olmalı.

-0-13 kg kullanım imkanı olan.

Baby&plus, joie, Kraft gibi markalar ADAC testlerine zaten girmiyorlar.

 

Ben marka güvenirliliği açısından MAXİ-COSİ almaya karar verdim. Burada da cabrofix ve citi olarak 2 model var. İkisi de 0-13 kg kullanımı olan, ADAC testlerinden geçmiş modeller.

Maxi-cosi citi:https://www.e-bebek.com/maxi-cosi-citi-0-13-kg-ana-kucagi-p-max-65838007/

Maxi cosi cabriofix ise; görüntü itibari ile citi modeli ile aynı olan ancak içinde kafalık kısmı olan bir model. Fiyat olarak maxi-cosi citi ye göre daha yüksek.

https://www.e-bebek.com/maxi-cosi-cabriofix-oto-koltugu-p-max-6177009/

 

Fiyatları da göz önüne aldığımızda biz MAXİ-COSİ CİTİ aldık.

 

Kullanıcı yorumum: Oto koltuğumuzdan çok memnunduk, kaliteli, rahat ancak sevgili oğlum bebek arabasında da, arabada da oturmayı sevmediği için pek kullanamadık. Oturduğu anca iğne batmışcasına ağladı... Oturduğu nadir zamnlarda da emniyet kemerini bağlatmadı...

Eğer bebeğiniz arabayı sevmiyor/sevmeyecek ise bu kadar araştırma ve para boşa gidiyor :( Toplasan 10 kere oturmamıştır o oto koltuğuna ne kadar onaylamasam da hep kucakta seyahat etti 6 ay boyunca.

Ve 6 ayın sonunda 9 kg. ulaşınca hemen otokoltuğuna geçtik. O seçimimi de ayrıca anlatacağım ama aldığım oto koltuğunda da oturmuyor :) Yani biz elimizden geleni yapıyoruz ancak bazen her şey planladığımız gibi olmuyor…

 

Güvenli yolculuklar...

Merve

22.02.2019