default_mobilelogo

Hamile olduğunu öğrenen her kadın, merakla bebek alışverişi yapacağı günleri bekler. Ortalama 20. Haftadan sonraya denk gelir ki biraz büyüsün, riskler gitsin diye. Ben de aynısını yaptım :)

 

20-27 haftalar arasında bu alışverişleri tamamladım ki iyi ki tamamlamışım; şu anda 34. Haftadayım ve değil uzun uzun alışveriş yapmak gözüm AVM ye gitmeyi bile kesmiyor. Gitsem bile 1 saat içinde tüm işleri halledip eve gelip dinlenmek istiyorum.

Tavsiye: Son haftalara bırakmayın bu tip oyalayan işleri! Çünkü hemen nefese kalıp, yorulacaksınız. Tahammülünüz azalacak! Hele son haftalarınız yaz sıcağına gelecekse – benim gibi- dışarı çıkmak bile istemeyeceksiniz. Bu nedenler dolayısı ile kendinizi zinde hissederken tüm ıvır zıvır işlerinizi tamamlayın.

Aşağıdaki liste uzun araştırmalar sonrasında oluşmuş temel bir liste, sadece kıyafetler var. Diğer ihtiyaçlar için  ANNE BEBEK İHTİYAÇ LİSTESİ yazımı okuyabilirsiniz.

Birşeyler almaya başladığınızda siz de böyle bir liste tutun ki, hem bütçenizi kontrol altında tutun, hem de neyden kaç adet aldığınızı unutmayın. Mağazaları gezerken minik kıyafetlerin cazibesine kapılıp çok çok alabiliyorsunuz çünkü.

Bebek alışverişi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta polyester içerikli ürünler almamak, marka renk hepsi bütçenize ve zevkinize kalmış durumda. Ancak yenidoğan kıyafetlerinin organik olması tavsiye ediliyor ki, yeni doğmuş tene kimyasal ürünler v.s. değmesin…

Yenidoğan bebeklerin elleri ve ayakları genellikle soğuk olacağından, üşüyüp üşümediği göğüs veya sırtından kontrol edilmeli ve bebekler yetişkinlere göre bir kat daha fazla giydirilmeli ve uyurken de üstünün örtülmesi uygun oluyormuş. Giysiler bebeğin hareketlerini kısıtlamamalı ve tehlike yaratacak şekilde süslü püslü olmamalıymış.

 

Listedeki setler tamamen sizin çamaşır yıkama hızınıza bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.  Ben bu adetlerden biraz daha fazla almış olabilirim :)

Toplamda 1000 TL ye yakın bir bütçe ile aşağıda listelediğim tüm kıyafetleri aldım ben. Artık siz kendi bütçenize göre neyi nereden kaç adet alacağınıza karar verin.

Birkaç ön bilgi :)

Body: Alttan çıtçıtlı olan tshirtler.

Zıbın: düğmesi, çıtçıtı olmayan anvelop gömlek gibi bir şey :) Göbek bağı düşmeden önce kullanılan bir parça.

Tulum: Tüm vücudu kaplayan kollarından eldivenleri çıkan, ayakları zaten kapalı olan bir şey. Sadece tulumla bebeğin heryerini kapatabiliyorsunuz.

-Yenidoğan kıyafetleri 0-1 ay lık oluyor.

-Yenidoğan serisinin önden çıtçıtlı olması önemli, kafadan geçecek tshirtler, atletler giydirmek çok zor olduğu için önerilmiyor.

-Prematüre kıyafetleri yenidoğanlar serisinden daha küçük oluyor ve erken doğum yapacağınız kesin değilse önceden almamak lazım.

-Çok renkli kıyafetler ne kadar pamukta olsa, boyar maddelerinin zararlı olma ihtimaline karşı kullanmamakta fayda var.

 

Edit 1 : Kırmızı ile yazdıklarım bebeğim 2 aylık olduktan sonra tecrübeye istinaden yazdıklarımdır.

-Bulabilirseniz önden çıtçıtlı alın herşeyi, minicik olan bebeği ilk günlerde giydirirken oldukça hassas olmanız gerekiyor. Bebek kafadan geçen herşeyde korkuyor.

-Yenidoğan bebeklerde reflü olduğu için sütün bir kısmı ağızdan çıkıyor, dolayısı ile üstü çok çabuk kirleniyor. Bu nedenle çok fazla kirli çıkıyor. Ya sık sık çamaşır yıkayacaksınız yada her kıyafetten bol bol alacaksınız. Karar sizin.

-Patikli altlar, çok çabuk küçülüyor. Bebeğin en hızlı büyüdüğü dönem ilk 3 aylık dönem olduğu için bazı kıyafetleri hiç giydiremeden küçüldü:) Bu nedenle patikli altlardan şimdiki aklım olsaydı hiç almazdım.

-Tshirtler ilk zamanlarda hiç kullanışlı olmuyor sakın almayın! Kucağa alındıkça o tshirt boynuna kadar çıkıyır, beli sırtı açılıyor, bebekte rahat edemiyor. Ben 2 adet almıştım, 1 er kere giydirdim sonra da koydum bir kenara.

-Şort, pantolon ilk 3 ay için çok gereksizmiş, bebek rahat edemediği için giydirmiyorsunuz.

-En önemli tavsiyem: bol bol tulum alın, bebeklerin en rahat ettikleri kıyafet oluyor. Birkaç markada fermuarlı olan tulumlar var, mümkünse ondan alın. Üstü değiştirilirken ağlayan bir bebeğiniz olursa tulumdaki o milyon tane çıtçıtı takmak işkence oluyor.

 Edit 2 : Mavi  ile yazdıklarım bebeğim 5 aylık olduktan sonra tecrübeye istinaden yazdıklarımdır.

-Uyku tulumu kadar mühim birşey yok bu listede. Altı bütün etekli olanlardan mutlaka alın. Neden mi? Çünkü bu bebişler o kadar çabuk ve hızlı büyüyüp hareketleniyor ki üstüne örttüğünüz şeyleri itmeye başlıyorlar. Allah korusun tutup yüzünü kapatma ihtimali de mevcut. Bu nedenle uyku tulumu mühim iş diyorum :) Benim listemde yoktu ama annem sağ olsun almıştı, severek kullanıyoruz. 

-Aldığınız kıyafetleri hep bir seri üstte alın! Bebeğiniz prematüre yada düşük doğum kilolu değilse tabi ki... Bu hazır giyim markaları bu kalıpları öyle ayarlıyor ki aldığınız şeyi ya 1 kere ya 2 kere giydirebiliyorsunuz. Biz şuanda 4,5 aylık olan bebeğimize 6-9 ay kıyafetleri giydirebiliyoruz.

-Pantolona hiç gerek yok! İlla alıcam diyorsan güzel kardeşim bir tane al, onu da giydirmeden dursun. Çünkü bebek rahat edemiyor, özellikle kalın kot kumaşlarla. 

-Kış için en güzeli patikli eşofmanlar! LCW da kalın, kadife kendinden çoraplı eşofmanlar var mutlaka listeye eklenmeli. Bebek o çorapları ayakta tutmamak için elinden gelen çabayı sarf ediyor.

-Monta da hiç gerek yok! Dışarı çıkarken bebeğe mont giydirilemiyor, tecrübe ile sabit:) Üstü koruyorsun ama altı üşüyor :D Kucağa alıyorsun beli açılıyor, fermuar kısmı ağzına geliyor emmek istiyor falan filan... Güzel korunaklı tam korumalı bir tulum yeterli. Zaten minicik bebek kaç kere dışarı çıkar ki?

Yenidoğan (0-1 ay) Temmuz-Ağustos

Hastane çıkışı takımı (2 adet yeterli)

2 takım

%100 pamuk ve en sadesinden olmalı ki hastanede muayeneler sırasında bebek rahatsız olmasın. Ben Penelope’nin 5 li takımlarından aldım. Yumuşacık çok güzel tavsiye edebilirim.

kolsuz badi

7-10 adet

Alet gibi olanlardan, alttan çıtçıtlı olanlar kullanışlı oluyormuş. Organik sertifikalı olduğu için Marksandspencer setlerinden aldım. Direk tene temas edecek kıyafet bu ne de olsa.

kısa kollu badi

5 adet

yine alttan çıtçıtlı olanlardan

uzun kollu badi

5 adet

yine alttan çıtçıtlı olanlardan, geceleri giydirmek için gerekli

Patikli alt

5 adet

ayrıca çorap giydirme ihtiyacı olmadığı için kullanışlı oluyormuş.

1-3 ay (Ağustos-Eylül-Ekim)

Yine mevsimine göre olması önemli. Ters sezon kıyafet almayın ki elinizde kalmasın aldıklarınız.

kolsuz badi

3-4 adet

Alttan çıtçıtlı, salyalar akacağı zamana denk geleceği için 2-3 ay civarı çok üstü kirleniyormuş, adetleri arttırmakta fayda var.

Yukarıda bahsettiğim gibi hem salyalardan hem kusmalardan evet çok üstü kirleniyor ancak kıyafet değiştirmektense önlük takmak daha işe yarar bir yol oldu benim için.

kısa kol badi

7 adet

uzun kollu tulum

5 adet

Gece giymek için gerekli

tshirt kısa kol

2 adet

Omuzdan çıtçıtlı olanlar pek önerilmiyor, giydirmesi zor olduğu için ama ben 2 adet aldım. Gezmeler için :)

yelek penye

4 adet

Sırtının üşümemesi için çok kullanılıyormuş. Özellikle anneanne-babaanne baskısı nedeni ile giydiriyorsunuz!

şort

2 adet

Yaz bebeğine en çok yakıştırdığım :) Belki gezmeye filan giderken giydiririz diye aldım ben.

Aldığım şortlar büyük geldiği için hiç giydirmedim :( birine hediye edilmek üzere kenara ayrıldı. Olsaydı da zaten 1-2 kere giydirebilirdim. Aslında gerekli bir parça değilmiş :)

çorap

5 adet

Çok almaya gerek yok pek kirlenen bir şey olmayacak sonuçta ama o kadar güzeller ki almadan duramıyor insan. 20-30 tane filan oldu herhalde bizde :D

Boyutları çok küçük olduğu için mutlaka kayboluyor o çoraplar. Bol bol alın derim :) ve mutlaka 12 ay çorabı alın. Çorapların bileklerindek lastikler bebeklerin o tombul bileklerine iz yapıyor :)

Penye şapka, önlük, eldiven

5 takım

Setlerin içinde de çıkıyor ancak birkaç takım da haricen almakta fayda var. Özellikle eldivenlerin tekleri çok kayboluyormuş :) 2 ayın sonuna doğru salyalar aklamaya başlıyor ve bebeğin göğsü ıslanıyor bu nedenle mümkünse su geçirmez önlüklerden edinin. Piyasadaki bütün markaları denemiş bir anne olarak söylüyorum en güzeli İKEA nın bez önlükleri!

pijama takımı

3 adet

Rutinleri oluşturabilmek için pijama kavramı önemli. Bu nedenle ben en cici olanlarından 3 takım aldım. Altlı üstlü takımlarda bebek hareket ettikçe sıvanma ve sırtta toplanma oluyor, ayaklı tulum daha kullanışlı! Pijama takımına hiç gerek yokmuş.

battaniye (penye)

2-3 adet

Yün olan battaniyeler henüz bebek çok küçük olduğu için ağır gelecektir, bu nedenle bu aylar için penye olanlar daha kullanışlı olurmuş.

Pek de lazım değilmiş aslında 

3-6 ay (Kasım-Aralık-Ocak)

Uzun kollu body

10 adet

 8li badi set aldım ben yine mothercare den. çok fazla kullanılıyor bol bol almalı

Tshirt, gömlek,kazak uzun kol

3 takım

Pantolon, gömlek  gibi kıyafetlerle bebekler pek rahat edemeseler de birkaç takım almak lazım
Takım yaparak alın ki, kontrolsüz olarak çok çok almış olmayın.

hepsinden birer adet yeterli!

Eşofman altı/Pantolon

Pijama takımı (ayaklı alt+üst)

3 takım

Rutinler :) Ayaklı altlar çok çabuk küçüldüğü için pek kimse sevmiyor ancak ben çorapla uğraşmamak için kullanışlı olduğunu düşünüyorum.

Yanlış düşünüyormuşum sakın almayın :) hatta alt üst ayrı olan birşey almayın gece için. Komple tulum yada yukarıda bahsettiğim gibi uyku tulumu yeterli.

Tulum

3-4 adet

Evde tek kat kıyafet giydirmek istendiğinde kullanışlı olur.

Hırka yün/penye

4-5 adet

ananeler/babaneler zaten örecektir :)
Çok büyük ve ağır olmamasına dikkat etmek gerekli.

Yelek Yün/penye

3-4 adet

Battaniye yün

2 adet

Çorap/patik

5 adet

Zaten bir sürü alacaksınız :)

Mont/Astronot tulum

1 adet

1 adet yeterli, bebek arabasında portbebe kullanmayacaksınız Astronot tulumlar daha faydalı gibi geliyor. Mont değil ama astronot gerekli.

6-9 ay (Şubat-Mart-Nisan)

Atlet (Kolsuz badi)

5 adet

Organik olması açısından mothercare set aldım yine. Direk tene temas ettiği için.

Tulum

5 adet

Evde rahat giydirebilmek için penye olanlar tercih edilmeli.

Uzun kol badi+tshirt

10 adet

Sayısı size bağlı, be bol aldım.

Pantolon

5 adet

Birbiri ile uyumlu olarak alın, hem uyumsuz olmasın, hem aynısından/benzerinden olmasın

Gömlek+Kazak

Eşofman Takımı

2-3 takım

Kapşonlu olan takımlardan aldım ben.

Hırka

3 adet

Montların kalın geldiği yerlerle ve durumlarda çok kullanılıyormuş.

Yelek

3 adet

pijama takımı kalın

2 takım

Rutinler :)

ilk adım ayakkabısı

1 adet

Ortopedik olması önemli! İyi araştırmak lazım…

çorap/patik

5 adet

Söylemeye gerek yok ama bu mevsimde patikler güzel olacaktır.

 

Kolay gelsin

Merve