default_mobilelogo

6-12 ay arası bebeklerin çok hızlı büyüdükleri, ihtiyaçlarının çok hızlı değiştikleri, cin gibi gözlerle bizi takip ettikleri, algılarının maximumda, dikkat sürelerinin çok çok kısa olduğu keyifli bir dönem.

 

Yapılan araştırmalar, sabah erken saatlerde öğrenme düzeyinin çok yüksek olduğunu söylüyor. Akşama kadar yorulmuş bir anne ve aşırı uyarılmış bir bebekten fayda beklememek lazım zaten. Bu nedenlerle ben çok yorulmadan, Efe çok uyarılmadan hep sabah erken saatlerde vermek istediklerimi veriyorum. Çalışan bir anne olarak bebeğimle geçireceğim 2 sabahım var zaen onu da hiçe sayamam dedim ve geceden oynayacaklarımızı planlayıp, sabah erken saatlerde hep güzel oyunlar oynadık.

Efe kahvaltı insanı değil zaten belli ediyor kendini ama ben çok kahvaltı insanıyım… Bu nedenle sabah rutinimizi şu şekilde belirlemiştim:

08.30-09.00 Uyanma, yatakta biraz oyun, emzirme

09.00-10.00 Efeye bir şeyler yedirme savaşı

10.00-11.00 OYUN ZAMANI

11.00 uyku ?

11.00-12.00 anne-baba kahvaltı saati

Sonrası Allah ne verdiyse, ogün kısmetimizde ne varsa :D

 

Bu rutini oluşturduktan sonra akşamdan ertesi günün oyununu planlayıp zaman kaybetmeden oynuyorduk. Sensory Play en sevdiğimiz aktivite olmuştu. (Sensory play oyunlarından aşağıda bahsedeceğim) Gün geçtikçe dikkat süresinin ve ilgisinin arttığının birebir şahidiyim ve çok mutlu bir anneyim.

 

6-9 ay: Hareket etmeye çalışan bir bebek

-6. aya kadar bebeğinize şarkı dinletip, onunla şarkılar söylediyseniz muhtemelen artık sevdiği bir şarkı, o şarkıyı duyduğunda gösterdiği tepkiler vardır. Mesela bizim ki Kırmızı Balık ‘tı… Şarkıyı duyduğunda ayaklarını çırpması, alkış yapmaya çalışması ama yapmaması ? Şarkı dinlemeye, dinletmeye devam diyoruz…

-Artık oturma pozisyonuna geçeceği aylara geldik. Yattığı yerden tavanı izlemekten sıkılmış bebek oturunca gerçekten hayretler içinde kalıyor ?

-Renkli halkaları dizildiği oyuncakları biz doktorumuzun önerisi ile aldık. Halkayı bir boruya dizmek, onu denk getirmek önceleri çok zordu, yavaş yavaş öğrendi. Biz bu oyuncakla şu anda, yuvalağın içinden şekil çizme, bilezik gibi kola takma ve renkleri öğrenme için kullanıyoruz. Düşük maliyetli ama çok faydalı bir oyuncak. Bizde ki Zuzu Marka Neşeli Halkalar.

-Bul-tak küp: mutlaka olması gereken, piyasada çok pahalısı da çok ucuzu da olan bir oyuncak. Bizdeki Babycim Bul-tak küp. Hala oynuyoruz. Bu ayda tabi ki alıp yerini bulup atmasını beklemeyin. Şu anda eline alıp, kavramasını ve bir yere takmaya çalışması çok yeterli. 15-18 ay arasında şekli doğru yerine bulup atacak. ?

-8-9 aylar civarı iri boy Legolarla oynamaya başlamak için çok ideal. Hatta bu zamanlamayı kaçırmamak lazım. İlk başlarda elbette kendi kendine takmasını beklememek lazım. Eline alması, evirip çevirmesi 2 eli ile kavramaya çalışması bile çok yeterli. 8.ay sonu 9.ay civarında 2 sinin birbirine takılması gerektiğini öğrenip, denemeye çalışacak. Parça bütün ilişkisini kurmayı öğretmek gerçekten önemli. Ne kadar erken o kadar iyi. İleride öğreneği matematiğin temellerini atıyoruz unutmayın…

-Lego: Multi/mega lego diye arattığınızda çıkan markalardan herhangi biri olur bence bu yaş grubunda. Çünkü 3 ayda bir boyutun büyütülmesi gerekecek.

-Kalın sayfalı kitaplar artık ilgisini çekmeye çalışacak. Yazısız, basit resimleri olan kitaplardan 3-4 adet edinseniz 6 ay kadar kullanabilirsiniz. Yanında ses çıkan kitaplar var ancak ben aldıklarımdan hiç memnun kalamadım bence para vermeye hiç gerek yok. Hep aynı ses, aynı ses tonu, anlamsız…

-Yine atalarımızdan kalma fışfış kayıkçı oyunu, bel ve boyun kaslarını güçlendirmek için oynanmalı. Bebekler yine anlam veremediğim şekilde eğleniyorlar.

 

 

9-12 ay: merhaba emekleyen/yürüyen bebek ve yorgun anne

Benim belki de en zorlandığım dönem oldu bu. Çünkü Efe hiç emeklemedi, hiç taytay durmadı… 10-13 ay arası elimizden tutarak hep yürümek istedi ve gelsin bel ağrıları, boyun fıtıkları… Elimizi bırakıp bağımsız adım atması 13. Ayı buldu erken aya kalkmış olmasına rağmen. Hep yürümek istemesi nedeni ile hep ayaktaydık. Şukadar ki gece uykusundan uyanıp, yataktan aşağı inip koridorda volta atıyorduk :D Şimdi yazarken gülüyorum ama ertesi gün işe gidecek anne baba için hiç de komik değildi ? Bu aylarda biz pek oynamadık, sadece yürüme antremanı yaptık diyebilirim.

-Yürüme arkadaşı bir miktar hayatı kolaylaştırıyor, uygun fiyatlı bir şey 2-3 ay kullanmak için alınabilir.

Aklımda kalan bu dönemde mutfaktaki eşyalara merak sarmış olmasıydı. Tava tencere en yakın arkadaşı olup, mutfaktan çıkmaz olmuştu. Meğersem bebekler 2 yaşına kadar anneyi taklit etmeye çalışırmış, 2-4 yaş arası baba davranışlarına kayar, 4 yaşında kendini bulurmuş …

Bu nedenle oyuncak mutfakların, mutfak eşyalarının her bebeğin sevgilisi olmasına şaşırmamak lazım. Baktık ki Efe’yi mutfaktan çıkaramıyoruz, biz de kartondan oyuncak mutfak yaptık ?

-Bütçe uygun derseniz oyuncak mutfaklar 3-4 sene kullanılan oyuncaklardan, oyuncaklarda cinsiyet ayrımı yapmam ama mutfaklarla sanırım kızlar daha uzun süre oynarlar Efenin mutfak sevdası 22.ay civarında geçmişti.

-İç içe geçmeli, üst üste dizmeli her türlü oyun oynatabilirsiniz zevkle. Dizer dizer yıkar, yıkma aşaması en keyifli yeri, ben bence yıkmak için diziyorlar bu oyunları ?

Birkaç önerim olacak:

  • Eğer bütçe sorunum yok derseniz Melissa&Doug Diz Oyna Kule- Garajlar & Arabalar setini alın derim. Hem kalitesi, hem renkleri hem de set içinden çıkanlarla çok uzun süre oynanır. Ben parama kıyamadım doğrusu ☹
  • Daha uygun fiyatlı oldun derseniz Kanz markasının 2 faklı ürünü var, bunlar da gayet kaliteli.

-Bebek Puzzle: özellikle tutma saplı olanlar erken dönem puzzler için gerekli ama zamanla öğrensin bir de buna para vermeyeyim derseniz benim gibi es geçebilirsiniz. Ben 18 ay civarı başlattım puzzle ile oynatmaya. Ama doktorların tavsiye ettiğini unutmayalım.

** Plastik Bowling seti ve oyun havuzu tpoları ise hiç alınmaması gereke oyuncaklar arasında yer alıyor. O topları evin her yerinden toplamak tam bir eziyet oluyor. Karar sizin.

 

-Sensory Play yani Duyusal Oyun etkinlikleri bizim en sevdiklerimiz.

*Örneğin şeffaf dosya içine basit materyaller koyun (mısır, fasulye, nohut, ponpon, kurdela, silikon oyuncak, sert oyuncak aklınıza gelen herşey olabilir.), içine azıcık su ekleyin, evde gıda boyanız varda bu suyu renklendirebilirsiniz. dosyanın ağzını sıkıca bantla kapatın. Kilitli poşetleriniz varsa daha pratik şekilde onunla da kullanabilirsiniz. Yerde oturan yada yatan bebeğin önüne poşeti koyun ve dokundurun. Muhtelen ilk seferinde dokunmaya çekinecek ama sonrasında keyif alacaktır.

*bir karton kutunun içine yutulamayacak bir sürü materyaş koyun, ağzı kapalı şekilde bebeğin önüne koyun. Kapağı açması, içindekileri keşfetmesini izlemek inanılmaz keyifli olacak emin olun…,

*Haşlanmış makarna sensoryplay için bulunmaz nimet ? Haşlanmış çubuk makarnayı bir tabakla ver önüne ister ağzına atsın ister mıncıklasın, izlemek de yapmak da bedava…

*Yaz ayıysa eğer ki çok şanslısınız (bizimki kışa gelmişti biz küvette yaptık hep) bir sepetin içine ılık su koy, çocuğu oturt, içine de bolca oyuncak koy, hatta bebek şampuanı ile biraz da köpürt, yarım saat net oynar, sonrası mükemmel bir uyku ? Babasını dik başına, sen de sıcak bir çay iç :D

*bahçen varsa ne ala, yoksa balkonda, o da yoksa mutafa ser bir örtü oturt bebeyi, ver eline çekirdeği ayıklanmış karpuzu, mıncıklasın, yesin, karpuza bulansın… Her bebeğin buna hakkı var bence ? Sonrası tabiki banyo ve uyku ?

*** kum, oyun hamuru, çamur, boncuk, kağıt gibi yenilebilir, yutulabilir materyallerle asla oyun oynatma!!!

 

-------------görseller alıntıdır---------------

Sevgiler.