default_mobilelogo

Gezdiğim, dolaştığım, daha doğrusu gezebilecek enerjiyi bulduğum haftalar… Merhaba hamileliğimin balayısı :) Ben hamile olmayı bu haftada sevdim.

Artık 17 cm, 150 gr bir bebeğim var. Artık dışarıdaki sesleri duyabiliyor, beni tanıyor. Bu nedenle artık babasına gitar çaldırıcam ki bu sese alışsın, belki ninni niyetine iyi gelir :)

Göbek iyice büyüdü, artık ne giyersem giyeyim ben buradayım diyor. Sıkışmasın diye hamile kıyafetlerine terfi ettim. Hep severdim zaten daha salaş, daha bol kıyafetleri, tam zamanı işte :)

 

Bu haftada biz doktor değişikliği yaptık istemeyerek de olsa.  Doktorum bu haftada dörtlü test istedi, kan verdim hemen, sonuçlar bir hafta sonra çıkacakmış. Yine bir bekleyiş dönemi yani...

Artık kendimi daha iyi hissettiğim için doğumdan önce son kez baş başa bir tatil planı yapalım dedik, henüz araştırıyoruz nereye gitsek diye.

 

16.hafta sorunları

Kasık-rahim kasılmaları, ara sıra iğne batması gibi giren kasılmalar rahmin büyümesiyle ilgiliymiş. Yani çok çok normal.

Artık bel tutulmaları, bel ağrıları başladı. Normalmiş.

Baş ağrısı nöbetleri tutmaya başladı, özellikle acıkmak tetikliyor, aklında olsun hamile kardeşim, acıkacağını hissettiğin anda at ağzına birşeyler ki baş ağrısı ilerlemesin. Bir de yüksek yastıkta yatmak gerekirmiş kulağında bulunsun.

Kalp çarpıntısı başlıyor. Özellikle hızlı hareket edince… Bu nedenle sakinliği korumakta fayda var. Benim gibi yürümek için inat edip nefes nefese kalma. Bebeğe kan gitmiyormuş o anlarda aman…

Tansiyon ve nabız düşüklüğü, evet zaman zaman olacakmış. Kalbin pompaladığı kan miktarının artmasından dolayı oluyormuş.

İstediğin şekilde yatamamak, evet en can alıcı nokta benim için. Artık sırtüstü ve yüzüstü yatmak yok! İç sesimin çığlığı: ‘Aman tanrım nasıl uyurum ben!’  İstersen uyuma :) 20-22.haftadan sonra ‘kesinlikle’ yan yat diyeceğimiz bu maddeye 16.haftadan itibaren ufak ufak alışmak iyi olur. Gebelikte en uygun yatış pozisyonu; sol yan veya sağ yan tarafınıza yatıp dizlerinizi kırarak bacaklarınızın arasına yastık koyup yatmanız hem sizin için hem de bebeğiniz için de en iyi yatış pozisyonudur. Diyor uzmanlar.

Ani acıkmalar, zaman zaman olabilir, ara öğün miktarını azaltıp sayısını ikiye çıkarmak bu ani krizleri engelleyecektir.

 

Unutma!

Bol su iç

Fırsat bulduğun heran yürü,

Haftada en az bir kez balık ye (birçok uzmana göre haftada iki)

Geç saatte yemek yeme ki mide yanması olmasın

Kahvaltı da çay içme, portakal ye ki demir emilimin artsın.

 

*Tüm bu bilgiler doktorumun bana söyledikleridir, herhangi bir referans ve kesinlik göstermez.

 

Bu haftalarda en çok düşündüğüm şey ise; nasıl bir erkek annesi olacağım acaba? Bu kirli dünyada kadınlara saygılı olmayı, önce sevilmesi gerekliliğini nasıl öğreteceğim?

Bu nedenle okuyorum sürekli, her elime geçen kitabı. Bir ara yazacağım sizlere de okuduklarımı.

 

SAĞLIKLI MUTLU HAFTALAR

MERVE